|
|
Pemakanan Untuk Pesakit Kencing Manis |
| |
Tujuan:
- Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dan lipid darah pada julat normal.
- Untuk mengelak sebarang komplikasi penyakit.
- Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.
- Untuk membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian.
Penjagaan makanan:
Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetes Mellitus:-
Makanan yang perlu dielakkan
Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.
Makanan yang bebas dimakan
- Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi.
Contohnya: sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan sebagainya.
- Semua cecair dan minuman tanpa gula
Contohnya: Sup air, air kosong, the dan kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.
- Perasa dan Perencah
Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.
- Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa
Makanan yang perlu disukat.
- Susu dan hasil tenusu
- Bijirin dan hasil bijiran
- Kacang dan kekacang
- Buah-buahan
Pilihan makanan
| Saiz hidangan
| Saranan
|
1..Susu dan hasil tenusu
Susu segar / cair
Susu sejat
Susu penuh krim
Susu skim / rendah lemak
|
1 cawan (240ml)
½ cawan (120ml)
4 sudu makan penuh
4 sudu makan paras
|
2 kali sehari
|
2. Bijiran dan hasil bijirin
Roti putih / bijirin penuh
Nasi / mee / meehon / kuey teow
Capati/ roti canai/ tosai
Ubi
|
2 keping
1 cawan
1 keping
1 biji saiz telur
|
3-4 kali sehari
|
3. Kacang dan kekacang
Kacang hijau/ merah/ dhal/ kacang soya (mentah)
|
1/3 cawan
|
1-2 kali sehari
|
4.Buah-buahan
Epal/oren/limau/lai/ciku
Pisang (10cm)
Mangga
Jambu batu
Belimbing
Langsat/longan/anggur
Rambutan/laici
Betik/nenas/tembikai/tembikai susu Durian/nangka/cempedak |
1 biji sederhana
1 biji kecil
1 biji kecil
½ biji tanpa biji
1 biji sederhana
8-10 biji kecil
5 biji sederhana
1 potong nipis
3 ulas kecil
|
2 kali sehari
|
Walaupun rasa makanan dalam kumpulan ini masam, pedas, manis, tetapi semua akan ditukarkan kepada gula oleh badan kita.
Panduan Am
- Anda boleh menikmati 3 hidangan utama ( sarapan pagi,makan tengahari, makan malam). Pastikan makan pada selang masa yang tetap.
- Agihkan jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan pada satu masa tertentu. Makanan yang dihadkan adalah makanan berkarbohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah.
- Tingkatkan pengambilan serat dalam diet. Ini dapat membantu mengawal paras gula darah dan mengelakkan sembelit. Sumber serat yang baik adalah bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan kekacang dan biji-bijian.
- Kurangakan pengunaan garam dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan garam.
- Kurangkan jumlah pengambilan lemak atau minyak terutamanya lemak tepu seperti krim, minyak kelapa, santan dank rim salad.
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment